Nézze meg, milyen a Mabifo konferenciák hangulata!

dr. Zólyomi Zsolt

Dr. Zólyomi Zsolt (szül.: 1964) a biztonsági tudományok doktora (PhD) 2020, történész 2006, angol felső, orosz alapfokú komplex nyelvvizsgákkal rendelkezik. Szakmai életútja tisztán négy (kb.10 éves) periódusra bontható, a kommandó, IBM, MOL és Flex, vagyis már majdnem négy évtizede foglalkozik biztonsággal. Tagja volt az ASIS-nak, Security Committee of International Association of Oil and Gas Producers 2007-2014, Corporate Security Network of Conference Board 2007-2010, tagja az OSAC-nak, MBVE-nek volt elnöke, most tiszteletbeli tagja.
 
Sorkatonai szolgálata után nem sokkal 1988-ban jelentkezett a Rendőrséghez, a Komondor Terrorelhárító Szolgálathoz, ami a rendszerváltozással a Rendőrség Különleges Szolgálata nevet vette fel. Szolgálati ideje alatt több mint száz akcióban vett részt, mint felszámoló-rohamcsoportos, amelyek között nagy számban fordultak elő a kilencvenes évek fegyveres bűnözőinek, illetve szökött fegyveres katonáknak az elfogásai, túszhelyzetek felszámolásai. Számtalan személybiztosítási-védelmi feladatokat látott el különböző országok elnökei, miniszterelnökei számára, pl.: Sr. Bush USA elnök, II. János Pál pápa, Dalai láma, stb; illetve a ferihegyi robbantás (1991) másnapjától az izraeli nagykövet testőri feladatait is ellátta. Az ország védelmével kapcsolatosan is helyt állt, a román forradalom idején a magyar határszakasz közvetlen védelmében vett részt, a délszláv háború idején speciális feladatokat látott el, valamint egyéb harmadik országhatáron is teljesített különleges feladatokat. A kilencvenes években két ENSZ békefenntartó misszióban vett részt 1993-ban fél évig Kambodzsában, 1996-97-ben másfél évig Angolában, mint rendőri megfigyelő. Ez idő alatt megkapta a tíz éves rendőrségi szolgálati érdemrendet, mindkét ENSZ misszióért a béke szolgálatáért kitüntetéseket, illetve a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét.
 
Az IBM biztonsági igazgatója volt 1997-2006 között. Először a székesfehérvári gyár biztonságát szilárdította meg, majd a gyártási dívízió, később a közép- és kelet európai régió biztonsági vezetését látta el, mintegy 20 ország tekintetében. Előzetesen a székesfehérvári gyár 52 hibával bukott meg a amerikai biztonsági felsővezetés auditján. Zsolt 1998-ban, fél év alatt ezeket a hibákat, nem megfelelősségeket kijavította. Miután megoldotta a váci gyárban a nagy szerverek védelmét (ami már globális jelentőségű volt), több alkalommal auditált európai, ázsiai és amerikai gyárakban is.
 
A MOL Vállalatcsoport biztonsági igazgatója volt 2006-2014 között, 2015-ben már, mint biztonsági főtanácsadó tevékenykedett. Az első fél év alatt az addig csak vizsgálati feladatkörrel rendelkező biztonsági szervezetet kibővítette a fizikai biztonsággal, őrzésvédelemmel és technikai védelemmel, majd az összes biztonsági alterülettel, pl.: humán-biztonság, krízismenedzsment, stb. Kiépítette a vállalati szintű, a regionális, illetve az országos helyi biztonsági szervezeteket az addigi Szlovákia és Magyarország mellett, mintegy 40 országban. Feltérképezte a Downstream/Upstream (kiskereskedelem, töltő-állomás hálózatok, kutatás-termelés, bányászat, finomítás, logisztika, stb.) biztonsági szempontból gyenge pontjait és azokra megfelelő védelmi folyamatokat vezetett be. Sikeres belső és külső nyomozásokkal jelentős mértékben javította a vállalatcsoport pénzügyi eredményét a fehér és kék galléros visszaélések felszámolásával. Gondoskodott a terrorizmus szempontjából kiemelt kockázatú operációk megfelelő szintű védelméről (Szíria, Jemen, Irak-Kurdisztán, Pakisztán). Az „arab tavasz” 2011-es kitörése idején koordinálta a Líbiában és Egyiptomban dolgozó kollégák kimenekítését.
 
A jelenlegi feladat, Flex (Európa, Közel Kelet és Afrika) régió biztonsági főigazgatója 2015-től. Több, mint 60 helyszín (gyár, logisztikai és kutató központ) védelme. Ebből két országban, Ukrajna és Izrael háború van.